Μωρό και καλοκαίρι: τι να προσέξετε

Ένα μωρό μπορεί πολύ εύκολα να εκνευριστεί από την υπερβολική ζέστη, να δυσανασχετήσει εάν είναι ντυμένο με πιο χοντρά ρούχα από όσο χρειάζεται και φυσικά η επιδερμίδα του είναι πολύ πιο ευαίσθητη από την επιδερμίδα του ενήλικα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι για κανέναν ευχάριστες, πόσο μάλλον για τα μωρά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη. Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Διαλέξτε τα σωστά ρούχα
Αν πρόκειται να βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, ντύστε το μωρό σας με ελαφριά και χαλαρά ρούχα, κατά προτίμηση βαμβακερά που απορροφούν τον ιδρώτα καλύτερα από ό,τι τα συνθετικά υφάσματα.
Για εξωτερικό χώρο, φορέστε του μακρύ ανοιχτόχρωμο παντελονάκι και μακρυμάνικο μπλουζάκι, καθώς και καπελάκι με φαρδύ γείσο για να προστατέψετε το πρόσωπό του. Ακόμα κι αν έχει συννεφιά, μην το αφήνετε εκτεθειμένο δίχως καπέλο, αφού οι επιβλαβείς ακτίνες μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα.

Ενυδατώστε το μωρό σας
Δίνετε συχνά στο μωράκι σας να πίνει γουλιές υγρό: γάλα αν είναι μικρό βρέφος ή νερό αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Προσοχή με το γάλα, ωστόσο: το καλοκαίρι τα μπιμπερό με το γάλα εγκυμονούν κινδύνους. Πρέπει το γάλα να καταναλώνεται όσο το δυνατόν συντομότερο. Εάν θηλάζετε, θεωρητικά το μωράκι σας δε χρειάζεται κάποιο άλλο υγρό. Προσφέρετε το στήθος σας, αλλά φροντίστε να ενυδατώνετε και τον δικό σας οργανισμό.

Πάντα αντηλιακό στον ήλιο
Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο από 6 μηνών, προσπαθήστε να το κρατήσετε μακριά από την άμεση επαφή με το ηλιακό φως. Αλλά κάποιες φορές αυτό είναι αδύνατο να αποφευχθεί. Γι’ αυτές τις καταστάσεις βεβαιωθείτε ότι φοράει το απαραίτητο αντηλιακό. Κάντε συχνές επαλείψεις κάθε 2 ώρες ή όποτε το μωρό ιδρώνει, με αντηλιακό που έχει υψηλό δείκτη προστασίας.

Ώρα για μπανάκι
Ένα χλιαρό μπάνιο ή λίγο πιο δροσερό από το συνηθισμένο, μπορεί να ανανεώσει το μωρό σας λίγο πριν τον ύπνο και να το ανακουφίσει. Κάντε το μπάνιο γρήγορα ώστε να μην μείνει για πολύ ώρα το μωρό στο δροσερό νερό.

Σεντόνια
Χρησιμοποιείστε μόνο βαμβακερά σεντόνια και αποφύγετε οποιαδήποτε αδιάβροχο στρώμα επικάλυψης καθώς αυτό θα κρατήσει τη θερμότητα και θα κάνει το μωρό σας να ιδρώσει.

Πάνες
Το καλοκαίρι με τη ζέστη, οι πιθανότητες να συγκαεί ή να ερεθιστεί το δέρμα του μωρού με την πάνα είναι αυξημένες. Αλλάζετε πιο συχνά τις πάνες του και εάν είναι δυνατό, αφήστε το λίγο χωρίς πάνα (π.χ. όταν είστε σε εξωτερικό χώρο και δεν σας πειράζουν τα «ατυχήματα») ώστε να αεριστεί το δέρμα στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης