Επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία στην εγκυμοσύνη;

Σίγουρα η εγκυμοσύνη το καλοκαίρι δεν είναι ό,τι καλύτερο καθώς ο οργανισμός επιβαρύνεται περισσότερο με την ζέστη.

Τα επίπεδα της ορμόνης που διεγείρει την παραγωγή μελανίνης κατά την περίοδο εγκυμοσύνης είναι πολύ ψηλά. Ως αποτέλεσμα οι εγκυμονούσες είναι πολύ πιο επιρρεπείς. Ακόμη, θα παρατηρήσεις πως το δέρμα σου από τον καιρό που έμεινες έγκυος είναι πιο ευαίσθητο. Αυτό σημαίνει ότι είναι και πιο επιρρεπές σε αλλοιώσεις. Τέλος, οι πολλές ώρες κάτω απ’ τον καυτό ήλιο, πιθανόν να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση και αφυδάτωση γεγονός που θα φέρει σε κίνδυνο τόσο εσένα όσο και το μωρό σου.

Μερικές μελέτες δείχνουν πως τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης το μωρό προστατεύεται από τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος ενώ άλλες μελέτες δείχνουν η έκθεση στην ακτινοβολία UV για πολλή ώρα πρέπει να αποφεύγεται την περίοδο σύλληψης και στην αρχή της εγκυμοσύνης. Το σίγουρο είναι πως αφού περάσουν οι πρώτες κρίσιμες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, οι κίνδυνοι θα είναι μειωμένοι. Φτάνει να μην το παρακάνεις και να είσαι κάτω απ’ τη σκιά ή να φοράς ένα καπέλο για μεγαλύτερη προστασία.

Η χρήση αντηλιακών με μεγάλο δείκτη προστασίας, η τακτική ενυδάτωση της εγκύου με λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών και η αποφυγή των υπερβολών κατά την έκθεση στον ήλιο είναι επιβεβλημένη. Παράλληλα η ένδυση με ελαφριά, βαμβακερά ρούχα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Η έγκυος θα πρέπει να επικοινωνεί με τον γυναικολόγο και τη μαία της όταν παρατηρεί οτιδήποτε ασυνήθιστο μετά από έκθεση στον ήλιο.

Διαβάστε επίσης