Προετοιμάζοντας το παιδί για το αδερφάκι που έρχεται

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προετοιμάσουν το έδαφος όταν έρχεται και δεύτερο παιδί στο σπίτι;

Πώς θα κάνετε το παιδί σας να καταλάβει ότι η αγάπη δε θα χαθεί, αλλά θα δοθεί και στα δύο παιδιά, χωρίς κανένα να λάβει λιγότερη, πως φτάνει για όλους και πως εκείνο θα ‘ναι πάντα το μεγαλύτερο και το μικρότερο θα τον χρειάζεται πάντα;

Το πρώτο παιδί, θα βιώσει την παρουσία ενός μωρού στο σπίτι για πρώτη φορά και όλα τα συναισθήματα που μπορεί να αισθανθεί είναι φυσιολογικά και ανθρώπινα! Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να ποικίλουν ή να εναλλάσσονται από τον ενθουσιασμό στη ζήλια και από τη χαρά στο άγχος.

Είναι σημαντικό το μεγαλύτερο παιδί να ενημερωθεί από την αρχή για την εγκυμοσύνη της μαμάς από τους ίδιους τους γονείς και όχι από τρίτους. Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να δώσουν όσο πιο ρεαλιστική εικόνα γίνεται για αυτό που έχει να περιμένει το παιδί με το που θα φθάσει το μωρό στο σπίτι. Για παράδειγμα, “Η μαμά θα είναι κουρασμένη και το μωρό θα παίρνει πολύ από το χρόνο μας γιατί δε θα μπορεί να κάνει από μόνο του πράγματα, για αυτό θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων μας!”

Αν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο δωμάτιο του μεγαλύτερου παιδιού, καλό είναι αυτές να συμβούν πριν τον ερχομό του μωρού στο σπίτι, έτσι ώστε να μην αισθανθεί ότι εκτοπίζεται. Επίσης, είναι σημαντικό οι γονείς να εκμεταλλευτούν τις επισκέψεις φίλων ή συγγενών που έχουν μωρό για να αποκτήσει το παιδί μια πρώτη εμπειρία του πώς είναι να συνυπάρχει κανείς μαζί του.

Μπορούν επίσης να δουν μαζί με το παιδί φωτογραφίες και βίντεο από τη γέννησή του και τις πρώτες δικές του μέρες στο σπίτι και να συζητήσουν για το πόσο ενθουσιασμένοι ήταν όταν γεννήθηκε και πως όλοι ήθελαν να το δουν και να το κρατήσουν. Όσο πιο πολύ συμμετέχει το παιδί στην προετοιμασία του ερχομού, τόσο πιο εύκολη θα είναι η προσαρμογή του, τονίζουν οι ειδικοί. Οι γονείς μπορούν να δώσουν στο μεγαλύτερο παιδί την επιλογή για τα πρώτα ρούχα του μωρού ή για το χρώμα του δωματίου προτείνοντας κάποιες αποδεκτές επιλογές.

Σε όλη τη διαδικασία της εγκυμοσύνης αλλά και έπειτα από αυτήν, είναι σημαντικό οι γονείς να δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να κάνει ερωτήσεις, να εκφράζει τις ανησυχίες του και τα συναισθήματά του. Οι γονείς πρέπει να ακούν πραγματικά τα παιδιά τους για το πώς αισθάνονται για το μωρό και τις αλλαγές στην οικογένεια. Ακόμα και αν εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα, οι γονείς δεν πρέπει να τα αρνούνται ή να τα υποτιμούν. Αντίθετα θα πρέπει να βοηθήσουν το παιδί να εκφράζει με λόγια αυτά που νιώθει, κάνοντας ξεκάθαρο πως η σωματική βία δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση προς κανένα μέλος της οικογένειας ακόμα και αν νιώθουν θυμό ή άσχημα συναισθήματα.

Οι γονείς είναι αυτοί που θα βοηθήσουν το μεγαλύτερο παιδί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση, την αποδοχή και την αγάπη τους.

Όταν το μωρό φτάσει πλέον στο σπίτι, κάθε γονιός θα πρέπει να περνά χρόνο και με το μεγαλύτερο παιδί. Ακόμα και δέκα λεπτά προσωπικού χρόνου με τους γονείς, μπορούν να σημαίνουν πολλά για το παιδί. Οι γονείς έχουν την τάση με το που έρχεται το μικρότερο παιδί, ξαφνικά να περιμένουν ότι το μεγαλύτερο παιδί θα γίνει πιο ανεξάρτητο. Οι ειδικοί όμως αναφέρουν πως όσο λιγότερη ανεξαρτησία περιμένουν οι γονείς, τόση περισσότερη θα δουν από το παιδί. Αν χρειαστεί να το “χαϊδέψουν” λίγο παραπάνω, πρέπει να το κάνουν αν είναι αυτό που φαίνεται ότι ποθεί το παιδί.

Διαβάστε επίσης