Ποιο είναι το κατάλληλο σωσίβιο για το παιδί

Τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα είναι η χαρά των παιδιών, ταυτόχρονα όμως γεννούν και ανησυχία στους γονείς εξαιτίας των ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν στην παραλία.

Ακόμη και αν τα παιδιά φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα αφήσετε χωρίς επίβλεψη στο νερό, επειδή τα φουσκωτά βοηθήματα δεν αποτελούν σωστικά μέσα. Απεναντίας, με ένα ελαφρύ ρεύμα αέρα το παιδί με τα μπρατσάκια μπορεί να παρασυρθεί μακριά μέσα στο νερό. Γι’ αυτό και συστήνουν τα παιδιά να εμπιστεύονται τις δικές τους δυνάμεις. Εάν πάντως θέλετε το παιδί να έχει ένα βοήθημα, προτιμήστε τα κολυμβητικά σωσίβια επίβλεψης ή τα κολυμβητικά γιλέκα (πωλούνται κυρίως σε καταστήματα με αθλητικά είδη).

Τα σωσίβια λαιμού, που κυκλοφορούν σε χίλια δυο λαμπερά χρώματα, έχουν πλημμυρίσει φέτος τα e-shops. Είναι τα πιο hot βρεφικά αξεσουάρ του καλοκαιριού και οι φωτογραφίες τους έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί πράγματι, καθώς τα παιδικά κεφαλάκια βγαίνουν μέσα από τις κουλούρες που επιπλέουν στο νερό σαν φουσκωτοί γιακάδες, τα μωρά φαίνονται ακόμα πιο χαριτωμένα.

Όμως ο Κάιραν Κουίνλαν, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο Rush και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου για την Πρόληψη Τραυματισμών, Βίας και Δηλητηριάσεων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), προειδοποιεί ότι μπορεί να είναι χαριτωμένα και να φαίνονται αβλαβή, αλλά είναι πιθανό να έχουν θανατηφόρες συνέπειες. Σύμφωνα με τον Αμερικανό παιδίατρο, οι ραφές των φουσκωτών σωσιβίων λαιμού δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κλείνουν υδατοστεγώς.

Τα θεωρεί επικίνδυνα και αναφερόμενος στις συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις τους, ο Κουίνλαν δήλωσε: «Τα σωσίβια λαιμού για μωρά με φοβίζουν θανάσιμα και ελπίζω ότι φοβίζουν και τους γονείς. Είναι πιθανές παγίδες θανάτου … Είναι τρομακτικό το πολύτιμο μωρό σου να βρεθεί στον πάτο της πισίνας εξαιτίας μιας ραφής που δεν είναι καλά σφραγισμένη».

 

Διαβάστε επίσης