Εγκαύματα στα παιδιά: οι πρώτες βοήθειες

Τα εγκαύματα είναι το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο ατυχημάτων στην παιδική ηλικία.

Η πιο επίφοβη ηλικία είναι μεταξύ 1 έως 5 ετών και συμβαίνουν από κατά λάθος έκχυση καυτών υγρών, συχνότερα κατά τη διάρκεια παρασκευής ροφημάτων στην κουζίνα και σπανιότερα την ώρα του μπάνιου του παιδιού ή από την επαφή με άλλες πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, θερμάστρα, τζάκι). Μπορούν να προκύψουν εγκαύματα: 1ου βαθμού, 2ου βαθμού ή 3ου βαθμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχεδόν το 75% των εγκαυμάτων σε μικρά παιδιά είναι από κάποιο υγρό, ζεστό νερό βρύσης ή ατμό. Ένα άλλο 20% θεωρούνται εγκαύματα «επαφής» – άγγιγμα ενός καυτού αντικείμενου, όπως σίδερο ρούχων ή σίδερο για τα μαλλιά.

· Πρέπει αμέσως να βάλουμε την εγκαυματική περιοχή κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό της βρύσης για 5-10 λεπτά. Το δροσερό τρεχούμενο νερό της βρύσης σταματά τη μετάδοση της θερμότητας στα ενδότερα στρώματα του δέρματος και διατηρεί το έγκαυμα επίπολής (επιφανειακό) και εύκολα διαχειρίσιμο.

· Ακολούθως πρέπει να βγάλουμε τα βρεγμένα ρούχα ή να τα κόψουμε -για ευκολία- με ψαλίδι, να τυλίξουμε το παιδί με μια καθαρή πετσέτα μπάνιου, να του δώσουμε να πιει ένα παυσίπονο (Depon ή Algofren) και να το μεταφέρουμε στο πλησιέστερο παιδιατρικό νοσοκομείο.

· Απαγορεύεται να τοποθετήσουμε πάνω στην εγκαυματική περιοχή, οδοντόπαστα, πάγο, γιαούρτι, βούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο επίθεμα!

Τηλεφωνήστε αμέσως στο γιατρό αν…
-Το έγκαυμα είναι δευτέρου ή τρίτου βαθμού.
-Το έγκαυμα καλύπτει μεγάλη επιφάνεια του δέρματος.
-Το έγκαυμα περιλαμβάνει τα μάτια, το στόμα ή τα γεννητικά όργανα ανεξάρτητα με το βαθμό.

Διαβάστε επίσης