Από την κούνια στο κρεβάτι: πως θα γίνει η μετάβαση

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και ποια η καλύτερη μέθοδος για να γίνει η μετάβαση του παιδιού από την κούνια στο κρεβάτι του;

Πριν το μωρό κλείσει τα 2, δεν θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλές, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σφηνωθεί το κεφαλάκι του στο κενό που συνήθως υπάρχει ανάμεσα στην άκρη του κρεβατιού και τον τοίχο.

Όμως από τα 3 και μετά, η απόφαση να μεταφερθεί ο ύπνος του από την κούνια στο κρεβάτι για «μεγάλα παιδιά» μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή προκύψει η ανάγκη.

Επιλέγουμε το σωστό κρεβάτι για το παιδί μας Αν έχουμε αγοράσει μια μετατρέψιμη παιδική κούνια, η μετάβαση θα γίνει πιο εύκολα μια και πρόκειται για το ίδιο έπιπλο. Αν επιλέξουμε νέο κρεβάτι φροντίζουμε να το δει το παιδί πριν το αγοράσουμε. Επίσης φροντίζουμε το κρεβάτι να είναι ασφαλές και γερό. Δοκιμάζουμε την αντοχή του συναρμολογημένου κρεβατιού. Βεβαιωνόμαστε πως δεν μας λείπει κάτι και πως το έπιπλο είναι σε καλή κατάσταση πριν αγοράσουμε κάποιο μεταχειρισμένο κρεβατάκι.

Αφήνουμε το μωρό να επιλέξει το κρεβάτι του. Είναι ήδη μεγάλο για να πάει σε κανονικό κρεβάτι άρα έχει το δικαίωμα να το διαλέξει! Συν τοις άλλοις όσο πιο πολύ θα ασχοληθεί με την αγορά τόσο πιο εύκολα θα γίνει και η μετάβαση. Φυσικά δεν αγχώνουμε το μωρό με την απόφαση, εννοείται πως έχουμε ήδη καταλήξει σε δυο – τρία κρεβάτια που μας κάνουν και είτε το παίρνουμε μαζί μας να τα δει είτε του δείχνουμε φωτογραφίες.

Αφήνουμε το παιδί να επιλέξει τουλάχιστον τα σεντόνια για το καινούργιο κρεβάτι.

Αν έχετε χρόνο και δεν είστε κουρασμένοι, μπορείτε να κάνετε ένα πάρτι για το «καινούργιο κρεβάτι» προσκαλώντας τους φίλους και τους παππούδες και γιαγιάδες.

Χρειάζεται κάποιος χρόνος, για να καταλάβουν τα παιδιά ότι το καινούργιο μεγάλο κρεβάτι τους έχει όρια που πρέπει να μένει σε αυτά. Εάν αργεί να κοιμηθεί, σηκώνεται πολλές φορές από το κρεβάτι ή τριγυρίζει στο σπίτι, πολύ πιθανόν, δεν είναι ακόμη έτοιμο για την μεγάλη αλλαγή.

Διαβάστε επίσης