Πως θα εισάγετε τις στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, η διατροφή του βασίζεται αποκλειστικά στο γάλα. Ωστόσο, μεταξύ 4-6 μηνών, τα μωρά αρχίζουν να γίνονται πιο ενεργά, και είναι τότε που ο οργανισμός τους είναι έτοιμος να περάσει και σε στερεές τροφές.

Οι γιατροί συστήνουν τη μετάβαση σε στερεές τροφές όταν το μωρό θα είναι μεταξύ τεσσάρων και επτά μηνών. Κάποια μωρά είναι έτοιμα για αυτή τη μετάβαση ακόμα και από την ηλικία των τριών μηνών, αλλά αυτό δεν συνίσταται. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ένα μωρό να τρώει στερεές τροφές, τόσο πιο πιθανό θα είναι να είναι αλλεργικό αργότερα σε κάποιες από αυτές.

Στην αρχή, οι στερεές τροφές θα είναι απλά ένα συμπλήρωμα στην πρωταρχική πηγή διατροφής του – στο μητρικό γάλα ή στο γάλα σε φόρμουλα. Έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε αν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το μικρό σας να τρώει στερεές τροφές, ή αν δεν τρώει όσες στερεές τροφές θα θέλατε.

Ένας απλός τρόπος να εξοικειωθεί το μωράκι σας με τις στέρεες τροφές είναι να χτυπάτε στο μπλέντερ τα υλικά της κρέμας του για λιγότερη ώρα, ώστε να μείνουν μέσα και λίγο μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού, εφόσον το παιδί μπορεί να μασήσει στέρεη τροφή. Έτσι, το αγγελούδι σας και θα δοκιμάσει διαφορετικές υφές και θα μάθει να μασάει καλύτερα, αντί απλώς να καταπίνει τη λεία κρέμα.

Για τα περισσότερα μωρά, η πιο κατάλληλη πρώτη τροφή είναι τα δημητριακά. Προτιμήστε δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Τα μωρά χρειάζονται επιπλέον σίδηρο για την ανάπτυξή τους. Στην αρχή δίνετε στο μωρό να δοκιμάσει μία νέα τροφή κάθε φορά και για τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες, έτσι ώστε να μπορέσετε να αντιληφθείτε εάν έχει αλλεργία σε κάποια από αυτές. Οι αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό είναι εμετός, διάρροια ή εξανθήματα. Εάν παρατηρήσετε κάτι από όλα αυτά, σταματήστε αμέσως τη συγκεκριμένη τροφή και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Στα μικρά παιδιά αρέσει να τρώνε με τα χέρια. Κομμάτια φρούτων, κομματάκια τοστ και στικάκια λαχανικών είναι το καλύτερό τους γιατί δεν χρειάζονται κουτάλι. Και έτσι η μετάβαση στις στέρεες τροφές γίνεται… παιχνιδάκι.

Μην πιέσετε την κατάσταση αν το μωρό σας κλαίει, ή όταν αποστρέφει το κεφάλι του όταν προσπαθείτε να το ταΐσετε. Είναι πιο σημαντικό να απολαύσετε και οι δυο την εμπειρία παρά να ακολουθήσετε ένα αυταρχικό πρόγραμμα. Συνεχίστε να το ταΐζετε αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή φόρμουλα για μια ή δυο εβδομάδες, και έπειτα προσπαθήστε ξανά.

Μην ξεχνάτε ότι η πρώτη φορά που θα δώσετε στο μωρό σας να δοκιμάσει στερεά τροφή θα πρέπει να είναι διασκεδαστική και ήρεμη.

 

Διαβάστε επίσης