Η όραση του μωρού – Τι βλέπει το νεογέννητο

Aπό την πρώτη μέρα της ζωής του, το μικρό σας έρχεται σε οπτική επαφή με τον κόσμο. Οι αλλαγές που θα υποστεί η όρασή του καθώς μεγαλώνει είναι πολλές και συνεχείς.

Αρχικά, τα μωρά μπορούν να δουν μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Για αυτά, ο κόσμος είναι μία θολή εικόνα με συγκεχυμένες μορφές και χρώματα.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους τα μωρά βλέπουν τα πράγματα καλύτερα από απόσταση περίπου 30 εκατοστών, όση δηλαδή είναι συνήθως και η απόσταση του προσώπου τους από το πρόσωπο της μαμάς ή του μπαμπά όταν το αγκαλιάζουν.

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους δεν μπορούν να διακρίνουν το κέντρο ενός αντικειμένου όσο καλά διακρίνουν τα ακριανά μέρη του. Ενώ, όσο μεγαλύτερες αντιθέσεις έχει ένα αντικείμενο, τόσο περισσότερο θα τραβήξει την προσοχή τους. Έτσι όταν το μικρό σας κοιτάζει εσάς, θα εστιάσει στα σημεία που ξεχωρίζουν περισσότερο στο πρόσωπό σας, δηλαδή τα μάτια, τα φρύδια και το στόμα. Εάν θέλετε να του προσφέρετε ακόμα περισσότερα ερεθίσματα, τοποθετήστε πολλές φωτογραφίες προσώπων γύρω από την κούνια του ή την αλλαξιέρα του και αφήστε το να τις παρατηρήσει. Το μωρό θα ενθουσιαστεί και κάθε φορά που θα αλλάζετε αυτές τις εικόνες, εκείνο θα χαίρεται με τις αλλαγές.

Τα σχέδια με ρίγες, βούλες και καρό, θα προκαλέσουν επίσης έντονα το ενδιαφέρον του. Παρατηρήστε την έκφρασή του όταν φοράτε ρούχα με έντονα σχέδια. Αλλάζει; Μία ακόμα ιδέα είναι να «κολλήσετε» έντονα και πολύχρωμα σχέδια στον τοίχο του δωματίου του ή να στρώσετε ένα ζωηρόχρωμο καρό τραπεζομάντιλο σε ένα τραπέζι. Έτσι, όχι μόνο θα διεγείρετε την όρασή του, αλλά θα διακοσμήσετε και τους χώρους του σπιτιού!

Ένα παιχνίδι-καθρέπτης στο κρεβατάκι του είναι επίσης ένας ιδανικός τρόπος για να διεγείρετε την όρασή του. Μπορεί ακόμα να μην αναγνωρίζει το πρόσωπό του, αλλά το θέαμα θα το συναρπάσει. Τοποθετήστε ένα περιστρεφόμενο στην κούνια του, βάλτε το να παίξει σε ένα παιδικό γυμναστήριο. Όλα τα πολύχρωμα παιχνίδια που κρέμονται θα τραβήξουν έντονα την προσοχή του και με τα μικρά του χεράκια θα προσπαθεί να τα αγγίξει.

Από την ηλικία των 4-6 μηνών και έπειτα, τα αντικείμενα που βρίσκονται σε πιο μακρινές αποστάσεις διεγείρουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του μωρού. Τώρα πια όλα φαίνονται διαφορετικά…

Διαβάστε επίσης