Μπορούμε να καταψύξουμε τα βρεφικά γεύματα;

Μπορούμε να κρατήσουμε στην κατάψυξη φαγητό για το μωρό;

Εφόσον τα βρέφη τρώνε μόνο μικρές ποσότητες, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια του απογαλακτισμού, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο φτιάχνοντας μεγαλύτερες ποσότητες πουρέ τροφίμων και καταψύχοντας την επιπλέον ποσότητα σε θήκες για παγάκια ή μικρά πλαστικά δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικά γεύματα. Έτσι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά γεύματα για το βρέφος για τις επόμενες μέρες/βδομάδες.

Η θερμοκρασία του καταψύκτη πρέπει να είναι -18 C ή χαμηλότερη.

Η κατάψυξη έχει μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά, αφού παρατηρείται μικρή απώλεια της βιταμίνης C στα λαχανικά. Ένας γενικός κανόνας ασφάλειας τροφίμων λέει πως από τη στιγμή που μαγειρεύεται το φαγητό, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών. Όχι όμως και φαγητό των βρεφών, το οποίο πρέπει πάντοτε να πετιέται στο τέλος του γεύματος, δεν πρέπει να καταψύχεται.

Κατά αυτόν τον τρόπο, το ιδανικό είναι το φαγητό ενός βρέφους να είναι φρέσκο, να ελέγχεται η ποιότητα των τροφίμων και να γίνεται η προετοιμασία του τηρώντας επιμελώς τους κανόνες υγιεινής. Συστήνεται να γίνεται καθημερινή παρασκευή της σούπας σε μικρή ποσότητα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η αμέσως επόμενη λύση είναι η συντήρηση στο ψυγείο για την επόμενη ημέρα, το πολύ για 24ώρες.

Θυμηθείτε να μην αφήνετε ποτέ το φαγητό του βρέφους να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου, υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μικροοργανισμών. Αντίθετα αναθερμάνετε το φαγητό.

Διαβάστε επίσης