Τα σημάδια ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού

Τα συμπτώματα του τοκετού δεν είναι πάντα εντελώς ξεκάθαρα.

Καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα, θα αναρωτιέστε αν θα μπορείτε να καταλάβετε πότε πλησιάζει η ώρα του τοκετού. Μην ανησυχείτε: Το σώμα μιας γυναίκας σχεδόν πάντα της δίνει τα σημάδια που χρειάζεται και την εσωτερική σοφία να τα αναγνωρίσει. Σημάδια ότι ο τοκετός πλησιάζει.

Υπάρχουν δύο σημαντικοί δείκτες ότι ο τοκετός θα ξεκινήσει σε μία-δύο μέρες.

Ρήξη του υμένα (αμνιακός σάκος)

Μπορεί να το έχετε ακούσει και έτσι: “έσπασαν τα νερά”. Η ποσότητα του καθαρού αμνιακού υγρού που φεύγει από το σάκο και κυλάει μέσα στον κόλπο, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Για κάποιες είναι απλά μια μικρή ροή. Σε άλλες μπορεί να είναι σαν ξέσπασμα. Παραδόξως, αυτός ο προάγγελος τοκετού είναι το πρώτο σύμπτωμα για το λιγότερο από το 25% των γυναικών. Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τοκετού αντί νωρίτερα.

Όταν ωστόσο προκύπτει πριν τον τοκετό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο τοκετός να ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες. Αν σπάσουν τα νερά, ειδοποιήστε αμέσως το γιατρό σας ή τη μαία σας. Σημειώστε την ώρα που έσπασαν, το χρώμα και την ποσότητα του υγρού και αν υπάρχει δυσάρεστη μυρωδιά. Αναφέρετε όλες αυτές τις πληροφορίες στο γιατρό σας.

Κηλίδες αίματος

Μία-δύο μέρες πριν ξεκινήσουν οι συσπάσεις, μπορεί να παρατηρήσετε μια βλέννα με ροζ ή κόκκινο χρώμα. Αυτή η κηλίδα αίματος είναι το πώμα της βλέννας που είχε κλείσει τον τράχηλο της μήτρας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν παρατηρούν όλες οι γυναίκες αυτή τη ροή και μερικές γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται συσπάσεις πριν ανοίξει το πώμα της βλέννας. Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι αυτή η κηλίδα αίματος δεν είναι όπως αυτή με το καφετί χρώμα που μπορεί να δείτε μετά από μια κολπική εξέταση σε προγεννητικό ραντεβού, για την οποία δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Στο σπάσιμο των νερών μπορεί να νιώσετε μια απότομη ροή υγρού ή να αισθανθείτε μουσκεμένη. Η ποσότητα υγρού που θα χάσετε μπορεί να ποικίλει από ροή σταγόνων έως σημαντική ροή, γι’ αυτό αν νομίζετε πως η ροή υγρού προέρχεται από τον κόλπο σας και δεν πρόκειται για ούρα, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Εάν έχουν σπάσει τα νερά αλλά δεν έχουν ξεκινήσει οι συσπάσεις, θα γίνει πρόκληση αυτών από το γιατρό σας στο νοσοκομείο.

 

Διαβάστε επίσης