Πως θα φροντίσετε σωστά τα πρώτα δόντια του παιδιού

Πολλοί γονείς πιθανό να πιστεύουν ότι η περιποίηση των νεογιλών δοντιών δεν είναι τόσο σημαντική, αλλά αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη.

Η φροντίδα των δοντιών ξεκινάει πριν ακόμα αυτά ανατείλουν καθαρίζοντας τη στοματική κοιλότητα του μωρού με ένα μαλακό υγρό πανί ή γάζα που έχουμε τυλίξει στο δάχτυλό μας δυο φορές την ημέρα μετά το γάλα του» επισημαίνει.
Όταν βγουν τα πρώτα δοντάκια, καλό είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια οδοντόβουρτσα πολύ μαλακή και ειδικά σχεδιασμένη για βρέφη, ώστε το παιδί να συνηθίσει από πολύ μικρό ότι πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του.

Η περιποίηση των νεογιλών δοντιών είναι πολύ σημαντική για τους εξής λόγους:

-Είναι με αυτά τα δόντια, που το παιδί σας θα μασά την τροφή του στα πρώτα χρόνια της ζωής του.
-Είναι αυτά που θα ανοίξουν το σωστό δρόμο στα μόνιμα δόντια και είναι σημαντική η συμβολή τους στο σωστό φύτρωμα των μόνιμων δοντιών.
-Βοηθούν στο σχηματισμό του προσώπου του παιδιού σας.

Όταν αρχίσουν να βγαίνουν περισσότερα δόντια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πρώτη του οδοντόβουρτσα.

Επιλέξτε μια μαλακή βούρτσα με μικρή κεφαλή και μεγάλη λαβή.

Από τα πρώτα κιόλας δόντια μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε λίγη οδοντόπαστα μικρής περιεκτικότητας σε φθόριο (500ppm), τόση όσο το μέγεθος μιας φακής. Μετά τα δύο έτη χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα με περισσότερο φθόριο (1000ppm) και σε ποσότητα όσο ένας αρακάς.

Γύρω στην ηλικία των τριών ετών είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε τον παιδο-οδοντίατρο για να κάνει μια γενική εκτίμηση της κατάστασης των δοντιών του παιδιού και να σας δώσει οδηγίες για τη φροντίδα τους.

Διαβάστε επίσης