Τι πρέπει να κάνετε για να είναι πιο εύκολη η μετάβαση για τα πρωτάκια σας

Πλησιάζει η μεγάλη ώρα για το παιδί.

Η μεγάλη ώρα για το παιδί σας έφτασε. Μετά το νηπιαγωγείο θα περάσει στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσής του με την φοίτηση στο δημοτικό σχολείο. Είναι η περίοδος όπου θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό την υπόλοιπη ζωή του όσον αφορά τουλάχιστον τον χαρακτήρα του.

Θα ξεκινήσει να αποκτά κοινωνική ζωή, να μάθει την υπευθυνότητα αλλά και να είναι ανεξάρτητο αφού θα είναι πολλές ώρες μακριά από το σπίτι του. Γι’ αυτό το λόγο και οι πρώτες μέρες του στο σχολείο είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Το παιδί πρέπει να μάθει να αγαπάει το νέο του περιβάλλον και τους ανθρώπους του καθώς θα περάσει σε αυτό ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του.

Για αρχή οι γονείς θα πρέπει να κάνουν συχνές επισκέψεις στο σχολείο και τους δασκάλους του παιδιού. Όχι για να κάνουν ασφυκτική τη ζωή του παιδιού αλλά για να αναπτύξουν σχέσεις με τους δασκάλους. Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να υπάρχει συχνή επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς του παιδιού και τους δασκάλους για να λύνονται άμεσα τα όποια ζητήματα δημιουργούνται.

Καλό θα ήταν ακόμη οι γονείς να συζητήσουν διεξοδικά με το παιδί για το νέο του περιβάλλον. Θα πρέπει να λύσουν κάθε του απορία όσο περίεργη και να είναι. Μην ξεχνάμε ότι είναι πρωτόγνωρο για το παιδί που θα έρθει αντιμέτωπο με μία εντελώς καινούργια κατάσταση.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε στο παιδί σας ένα αίσθημα ασφάλειας. Φροντίστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο του προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση. Διαφορετικά θα πρέπει να μην ντραπεί να ζητήσει τη βοήθεια της δασκάλας.

Πηγαίνετε μαζί του για να αγοράσετε σχολικά είδη. Η αγορά της τσάντας θα δημιουργήσει στο παιδί το αίσθημα της ανυπομονησίας.

Διαβάστε επίσης