Πως θα επιλέξετε παιδίατρο για το μωρό σας

Η επιλογή του παιδιάτρου πρέπει να γίνει πριν από τη γέννηση του παιδιού, ώστε αν κατά τη γέννηση παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο νεογέννητο, να υπάρχει ήδη παιδίατρος που θα αναλάβει το μωρό.

Ο παιδίατρος, άντρας ή γυναίκα, νέος ή μεγαλύτερος σε ηλικία, αυστηρός και απόμακρος ή εξαιρετικά φιλικός, δεν είναι μόνο ο γιατρός που θα διαγνώσει ή θα προλάβει ένα νόσημα αλλά κι εκείνος που θα γνωρίσει την οικογένεια καλύτερα, θα ανακαλύψει δυσλειτουργίες και προβλήματα και –αν είναι ευσυνείδητος- θα προσπαθήσει με διακριτικότητα και επιστημοσύνη, να προτείνει λύσεις στις δύσκολες στιγμές που κάθε οικογένεια μπορεί να περάσει.

Είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να εμπιστευτεί η μητέρα και ο πατέρας αλλά και αργότερα και το ίδιο το παιδί, το οποίο θα θέλει ενδεχομένως να λύσει απορίες, να κάνει εκμυστηρεύσεις και μπαίνοντας στην εφηβεία να μοιραστεί τις αγωνίες του για το σώμα του. Ο παιδίατρος «συνοδεύει» το μεγάλωμα του παιδιού –και τις αγωνίες των γονιών του- μέχρι αυτό να γίνει 16 ή και 18 ετών. Γι αυτό και η σχέση μας με τον παιδίατρο μπορεί (και πρέπει) να γίνει σχέση ζωής.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει οι γονείς να λάβουν υπόψη, στην προσπάθειά τους για την σωστή επιλογή παιδιάτρου, όπως η εκπαίδευση και η εμπειρία του, η τοποθεσία του ιατρείου, οι ώρες λειτουργίας, η επίσκεψη στο σπίτι.

Μη στηρίζεστε σε φίλους και συγγενείς για να σας προτείνουν κάποιον παιδίατρο. Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν ευτυχώς χωρίς προβλήματα, οπότε ο παιδίατρος φαίνεται άριστος, γιατί ασχολείται μόνο με τα εμβόλια και την παρακολούθηση του παιδιού.

Η τιμή της επίσκεψης είναι ένα μείζον ζήτημα ειδικά στη σημερινή εποχή όπου πολλοί γονείς δεν έχουν καν ιδιωτικό παιδίατρο. Αν η τιμή είναι υψηλή πρέπει οι γονείς να σκεφτούν τη συχνότητα των επισκέψεων. Ο παιδίατρος είναι ένας γιατρός που θα βλέπει πολύ συχνά το παιδί ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφού πάρετε τις απαντήσεις σας, εμπιστευτείτε το ένστικτο και τη χημεία σας.

 

 

Διαβάστε επίσης