Διατροφή του παιδιού: Πόσο σημαντικός είναι ο σίδηρος

Ο σίδηρος είναι από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία για τον οργανισμό του ανθρώπου από τη βρεφική κιόλας ηλικία.

Η διατροφή του παιδιού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να παρέχει τα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή και ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρήματα, οι καλές διατροφικές συνήθειες που αποκτούνται από την παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντικές στη διατήρηση της υγείας κατά την ενήλικη ζωή. Τα διαφορετικά στάδια της ζωής υπαγορεύουν και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη νηπιακή ηλικία, όπου η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τη βρεφική ηλικία έχει ως συνέπεια και τη μείωση της όρεξης, προκαλώντας συχνά την αγωνία των γονιών όσον αφορά την επάρκεια της διατροφής του παιδιού σε θρεπτικά συστατικά.

O σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλλει ουσιαστικά στην καλή υγεία και έχει συγκεκριμένη δράση:

Ο σίδηρος είναι ένα από τα μέταλλα που βρίσκονται σε αφθονία στη γη. Παρόλα αυτά η ανεπάρκεια σιδήρου είναι ένα από τα πιο συχνά διατροφικά προβλήματα. Ο σίδηρος απαντάται σε μια ποικιλία τροφίμων, όμως το ποσό του σιδήρου που απορροφάται από τον οργανισμό μας είναι πολλές φορές μικρότερο από το ποσό που καταναλώνεται με τις τροφές. Οι αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό μας εξαρτώνται τόσο από την ποσότητα που απορροφάται όσο και από την ποσότητα που χρησιμοποιείται από το σώμα μας.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το παιδί να λαμβάνει επαρκή ποσότητα σιδήρου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο του σώματος όσο και του μυαλού.

Η φύση έχει προνοήσει για τη πρόσληψη σιδήρου από το βρέφος, γι αυτό και το μητρικό γάλα περιέχει επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες του νεογέννητου, κάτι το οποίο δεν κάνει το αγελαδινό γάλα αφού περιέχει ελάχιστη ποσότητα σιδήρου.

Άλλες καλές πηγές σιδήρου για τα παιδιά είναι το κόκκινο κρέας και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο τρόφιμα όπως τα βρεφικά γάλατα. Η μορφή του σιδήρου στα γάλατα αυτά πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η απορρόφηση του από τον οργανισμό.

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι σίδηρο μπορούμε να λάβουμε από ζωικές πηγές (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και από φυτικές πηγές (λαχανικά, όσπρια). Όμως να θυμάστε ότι ο φυτικός σίδηρος δεν απορροφάται το ίδιο εύκολα με το ζωικό. Επομένως ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσουμε τις αποθήκες του οργανισμού μας με σίδηρο είναι να τον λάβουμε μέσα είτε από ζωικές πηγές είτε από εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Η βιταμίνη C βοηθά ακόμη περισσότερο στη απορρόφηση του σιδήρου. Βιταμίνη C βρίσκεται σε λαχανικά και φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, η φράουλα, το ροδάκινο κ.α.

Διαβάστε επίσης