Πόσο συχνά πρέπει να τρώνε κόκκινο κρέας τα παιδιά

Είναι γνωστό πως το μοσχάρι αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, γι’ αυτό και οι περισσότεροι γονείς το θεωρούν ιδιαίτερα θρεπτικό και απαραίτητο για τα παιδιά.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι από την πρώτη παιδική ηλικία δημιουργούμε τις σημαντικότερες διατροφικές συνήθειες, όπως επίσης και το γεγονός ότι εάν τρώει το παιδί κόκκινο κρέας, συνήθως τρώνε και οι γονείς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση κρέατος βλάπτει, τόσο το παιδί, όσο και τον γονέα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται έως 2 φορές το μήνα ή το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Η Food Standard Agency, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνει ότι η συχνή κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σχετικά με την κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο, το κοτόπουλο και το ψάρι, επίσης περιέχουν σίδηρο αίμης, αλλά σε λίγο μικρότερη ποσότητα. Αυτός, σε συνδυασμό με την προσλαμβανόμενη ποσότητα σιδήρου από το αβγό και τα όσπρια, μπορεί με ευκολία να καλύψει τις ανάγκες ενός παιδιού.

Καταλήγοντας, επιλέγοντας για το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο του παιδιού, 2 φορές ψάρι, 1 φορά κοτόπουλο, 1 φορά όσπρια, 1 φορά ζυμαρικά και 1 φορά κάποιο λαδερό φαγητό, το κόκκινο κρέας μπορεί να υπάρχει μόλις 1 φορά ανά εβδομάδα. Δώστε προσοχή όμως, να μην υπάρχει σαν συνοδευτικό στα υπόλοιπα γεύματα, όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά με κιμά.

Έμφαση θα πρέπει να δίνεται και στον τρόπο μαγειρέματος, με το ψήσιμο στο φούρνο και το μαγείρεμα στην κατσαρόλα να προτιμώνται έναντι του τηγανίσματος.

Διαβάστε επίσης