Πρώτη φορά μαμά: η ψυχολογία στην εγκυμοσύνη

Η μητρότητα αποτελεί μια σημαντική περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, αφού καταλήγει στο “θαύμα της γέννησης”.

Παράλληλα όμως, είναι μια περίοδος που δημιουργεί ευθύνες, πίεση και άγχος, ειδικά στις γυναίκες που είναι έγκυοι για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Από την καθυστέρηση της περιόδου (το πρώτο σαφές σύμπτωμα της εγκυμοσύνης) και τα αρχικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης (που περιλαμβάνουν την αυξημένη κόπωση, τις διαταραχές της όρεξης, την τάση για έμετο, το αίσθημα “φουσκώματος” και πρηξίματος των μαστών κ.ά), η νέα γυναίκα αρχίζει και προβληματίζεται με αρκετά ζητήματα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίσουμε ότι τίποτα από αυτά δεν είναι ανησυχητικό, αλλά οι φυσιολογικές αλλαγές που επισυμβαίνουν λόγω της εγκυμοσύνης και δεν πρέπει να προβληματίζουν τη νέα έγκυο.

Από την άλλη, το άγχος και η αβεβαιότητα της γυναίκας που είναι έγκυος για πρώτη φορά είναι απόλυτα κατανοητά και η γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι “συμπεριφέρεται περίεργα”!

Σε όλα αυτά, βοηθός της στέκεται πάντα ο μαιευτήρας της. Όχι μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης και των πιθανών παθολογικών καταστάσεων αυτής αλλά και για τη ψυχολογική στήριξη και τόνωση της γυναίκας ώστε να περάσει με τον πιο εύκολο τρόπο αυτήν την τόσο απαιτητική φάση της ζωής της.

Ο μαιευτήρας πρέπει επίσης να αποσκοπεί στην έγκυρη ενημέρωση της γυναίκας και σε ότι αφορά στη διεκπεραίωση του τοκετού, να εξηγήσει δηλαδή στη γυναίκα τι σημαίνει ο φυσιολογικός τοκετός και η καισαρική τομή, να την ενημερώσει αν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε μαιευτικές παθολογικές καταστάσεις (όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης, η αρτηριακή υπέρταση, κ.ά) ώστε από κοινού να χαράξουν την πορεία και να αποφασίσουν το “πλάνο του τοκετού” που θα κάνει τόσο ευτυχισμένη τη νέα μαμά!

Διαβάστε επίσης