Ακράτεια στην εγκυμοσύνη

Μαζί με τη χαρά και την προσμονή του ερχομού του μωρού σας στον κόσμο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η εγκυμοσύνη περιλαμβάνει και ορισμένες όχι ιδιαίτερα ευχάριστες εμπειρίες.

Πρωινή αδιαθεσία, ραγάδες, ή ελαφρά ακράτεια…

Παρακάτω θα μάθετε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την ελαφρά ακράτεια λόγω εγκυμοσύνης.

Οι πιθανές αιτίες;

-Ελαφρά ακράτεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Μερικές γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση, άλλες όχι. Η φυλή και η ηλικία μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι συμβάλλει επίσης στην πρόκληση ελαφράς ακράτειας. Πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα και ο χρόνιος βήχας μπορεί να αποδυναμώσουν το πυελικό έδαφος, λόγω της συνεχούς πίεσης. Οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στην πύελο μπορεί να συμβάλει σε αυτά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

-Επιπλέον, το βάρος της αυξανόμενης μήτρας, που πιέζει την ουροδόχο κύστη, είναι πιθανώς ένας παράγοντας που οδηγεί σε κάποια διαρροή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν η ελαφρά ακράτεια προϋπάρχει της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της κύησης ή και να παραμείνει μετά τον τοκετό. Η ελαφρά ακράτεια είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους, τεντώματος ή τραυματισμού των νεύρων της πυέλου που τροφοδοτούν τους μύες.

-Το μέγεθος του μωρού, επίσης, σε σχέση με το μέγεθος της λεκάνης μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας. Το χρονικό διάστημα που η γυναίκα σπρώχνει, κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορεί να συμβάλει αρκετά στην ακράτεια ούρων.

Τρόποι αντιμετώπισης: 

Κρατήστε ημερολόγιο σχετικά με την ακράτεια που παρουσιάζετε: Σημειώστε πότε παρατηρείτε τις περισσότερες απώλειες ούρων, έτσι ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης. Η επανεκπαίδευση της ουροδόχου είναι σαν να εκπαιδεύετε ξανά την ουροδόχο κύστη σας να κρατάει περισσότερα ούρα, παρατείνοντας τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα.

Αποφύγετε ανθρακούχα ή καφεϊνούχα ποτά: Αποφύγετε ανθρακούχα ποτά, καφέδες, ή τσάϊ. Αυτά τα αφεψήματα ίσως σας κάνουν να αισθανθείτε ότι χρειάζεστε την τουαλέτα πιο συχνά. Προσπαθείστε να πίνετε περισσότερο νερό ή ποτά χωρίς καφείνη.

Αποφύγετε τα ποτά το βράδυ: Περιορίστε τα αφεψήματα σας το απόγευμα για να αποφύγετε τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα καθώς και την νυχτερινή ούρηση.

Ακολουθήστε δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες: Καταναλώστε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, που ασκεί επιπλέον πίεση στο πυελικό έδαφος.

Διατηρείστε ένα σταθερό βάρος σε υγιή πάντα επίπεδα: Το επιπλέον βάρος, ειδικά γύρω απ’ την κοιλιά, αυξάνει την πίεση πάνω από την ουροδόχο κύστη. Η απώλεια βάρους μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων που επιμένει μετά την εγκυμοσύνη.
Δείτε εδώ σχετικά και κάποιες συμβουλές για να περιορίσετε την ακράτεια ούρων.

Διαβάστε επίσης