Η «μάχη» με τις ψείρες: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα παιδιά όταν παίζουν έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους, αυτός είναι και ο λόγος που προσβάλλονται από ψείρες συχνότερα από τους ενήλικες.

Ο εφιάλτης των γονιών κυρίως με μικρά παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών επιστημονικά λέγεται «φθειρίαση» και είναι περισσότερο ενοχλητική παρά απειλητική για την υγεία. Όταν οι ψείρες «εγκατασταθούν» στο παιδικό κεφαλάκι προκαλούν έντονο αίσθημα κνησμού, συχνά ακατανίκητο, μια κατάσταση πολύ ενοχλητική για τα παιδιά. Αρκετά συχνά, η συνεχής ανάγκη για ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς.

Οι ψείρες, δεν έρχονται μόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο κίνδυνος παραμονεύει όλο το χρόνο, όπου υπάρχουν παιδικές κοινότητες και ομαδική παιδική δραστηριότητα, όπως παιδικοί σταθμοί, παιδότοποι, κατασκηνώσεις και πάρκα.

Πως προλαμβάνονται

1. Αν έχει το παιδί μακριά μαλλιά να τα κρατάτε πάντα δεμένα στο σχολείο.
2. Πριν πάει το πρωί ψεκάστε τα μαλλιά του με μια λοσιόν με αιθέρια έλαια. Αυτή λειτουργεί απωθητικά για τις ψείρες.
3. Χτενίζετε συχνά το μαλλί του παιδιού με ψιλή χτένα.
4. Μάθετε το παιδί σας να μην χρησιμοποιεί χτένες κορδέλες ή καπέλα άλλων παιδιών.
5. Συστήστε στο σχολείο του παιδιού να μην φυλά τα μπουφάν σε κοινή κρεμάστρα αλλά καλύτερα κάθε παιδί στην καρέκλα του σε τυχόν επιδημία ψειρών.

Πως αντιμετωπίζονται;

1.Με μηχανικό διαχωρισμό. Χτένισμα με ψιλή χτένα επιμελές και συχνό.
2.Χρήση φυτικών προϊόντων ή ακόμα και βαζελίνης τα οποία ουσιαστικά προκαλούν ασφυξία στις ψείρες .Προσοχή στις οδηγίες χρήσεως αυτών γιατί χρειάζεται συχνή χρήση τους για κάποιο χρονικό διάστημα γιατί οι ψείρες γεννούν συνεχώς και νέα αυγά εκκολάπτονται.
3.Σε μικρά βρέφη ή παιδιά κάτω των 2 ετών προτιμήστε να ξυρίσετε το τριχωτό της κεφαλής ή προτιμήστε την επιμελή μηχανική τους απομάκρυνση με χτενάκι.

Αρκετά συχνά, λύσεις που προέρχονται από τη φύση είναι σε θέση να βάλουν τέλος στη φθειρίαση γρήγορα και εύκολα. Οι γιαγιάδες για παράδειγμα προτείνουν συστηματικό ξέβγαλμα μαλλιών με αραιωμένο ξύδι (1/2 λίτρο ξύδι σε ίση ποσότητα νερού), το οποίο μάλιστα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματικό.

Διαβάστε επίσης