Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

Μετά από ένα τοκετό με καισαρική τομή προκύπτει πλέον το ερώτημα του τρόπου με τον οποίο θα διεκπεραιωθεί ένας επόμενος τοκετός. Οι επιλογές, παραμένουν δύο: είτε φυσιολογικός τοκετός είτε νέα καισαρική τομή.

Tο τελευταίο διάστημα, γίνεται έντονη συζήτηση για την αυτοδιάθεση της εγκύου και τις επιλογές που έχει στην Ελλάδα να γεννήσει με φυσικό – κολπικό τρόπο το μωρό της μετά από καισαρική τομή. Στην Ελλάδα πλέον, περισσότερο από το 60% των παιδιών γεννιούνται με καισαρική τομή -κι αυτό χαρακτηρίζεται βαριά «επιπλοκή» των γεννήσεων στη χώρα μας.

Οι λόγοι που το επιλέγουν είναι πολλοί, μερικοί από τους οποίους είναι η αίσθηση ότι η καισαρική στην οποία υποβλήθηκαν ήταν αναίτια, ο αποχωρισμός τους από το βρέφος, το αίσθημα ότι το μωρό τους ήρθε στον κόσμο με βίαιο τρόπο κλπ.

Για να επιχειρήσουμε ένα φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική θα πρέπει:

-Η τομή στη μήτρα να είναι οριζόντια χαμηλή
-Να υπάρχει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη
-Να μη γίνεται πρόκληση τοκετού ή αν χρειαστεί η χρήση της συνθετικής ωκυτοκίνης να γίνεται με φειδώ
-Να υπάρχει τακτική παρακολούθηση των καρδιακών παλμών
-Οι ενδείξεις που οδήγησαν σε καισαρική να μην υφίστανται (όπως πρόπτωση ομφαλίου λώρου, προδρομικός πλακούντας, αποκόλληση πλακούντα)
-Να μην έχει γίνει ρήξη της μήτρας στο παρελθόν

Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική δεν είναι ανέφικτος, αντίθετα τα ποσοστά επιτυχίας είναι μετάξύ 71-90%, κάτι που καταδεικνύει πόσο σημαντική και υπαρκτή επιλογή θα έπρεπε να είναι.

 

 

Διαβάστε επίσης