Όταν το μωρό βάζει τα πάντα στο στόμα του

Κάθε παιδί που βάζει πράγματα στο στόμα του δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα.

Είναι πολύ δύσκολο να εμποδίσεις ένα μωρό από το να βάζει στο στόμα του τα πάντα, και όπως μαθαίνουμε από τους γιατρούς για τον τρόπο που αναπτύσσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τότε μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς για όλα αυτά που καταλήγουν στο στόμα του μωρού εκτός βέβαια από τα επικίνδυνα για την υγεία του.

Όλοι γνωρίζουμε ότι έτσι το μωρό μαθαίνει τον κόσμο γύρω του, και ενώ αυτό είναι αλήθεια, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι υπάρχει ακόμη κάτι περισσότερο στη συνήθεια αυτή, ότι δηλαδή ωφελεί γενικά την υγεία του!

Όταν το μωρό σας παίρνει κάτι από το πάτωμα, όπως για παράδειγμα την πιπίλα του, σκονισμένη πλέον πίσω από την πολυθρόνα ή ακόμη και ένα σκοτωμένο έντομο έξω στον κήπο ή την βεράντα σας και το βάλει στο στόμα του, δίνει μία ευκαιρία στο ανοσοποιητικό του σύστημα να παλέψει τα βακτήρια και τους ιούς στους οποίους έχει εκτεθεί κάνοντας έτσι τον οργανισμό του πιο ισχυρό.

Πολλές φορές τα παιδιά δαγκώνουν το μολύβι τους, τρώνε τα νύχια τους ή μασουλούν το μπουφάν τους και αυτό γιατί βρίσκουν διάφορους τρόπους για να μειώνουν την ανία τους, να κατευνάζουν το άγχος τους και να χαλαρώνουν όταν νιώθουν πιεσμένα. Όμως εάν π.χ. το μανίκι του παιδιού σας είναι μούσκεμα συνεχώς επειδή το μασουλάει ή όλα τα μολύβια του είναι δαγκωμένα στην άκρη, ή μασουλάει τα μαλλιά του και γλύφει το θρανίο του, τότε ίσως πρόκειται για κάποια διαταραχή, που χρειάζεται διερεύνηση από ψυχολόγο και εργοθεραπευτή.

Δεν έχει αποτέλεσμα στο να του απαγορεύετε να το κάνει. Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί καταφεύγει σε αυτή τη συνήθεια. Όταν βαριέται; Όταν νιώθει άγχος; Όταν είναι θυμωμένο; Βοηθήστε το να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που του δημιουργούν την ανάγκη π.χ. να βάλει το δάχτυλο στο στόμα, και ενθαρρύνετέ το να σας ενημερώνει όταν νιώθει αυτή την ανάγκη.

Υπάρχουν τρόποι να εκτονώσει το άγχος, το θυμό ή την ανία του. Ζητήστε του όταν νιώθει πιεσμένο να πάρει μερικές αργές βαθιές εισπνοές ή να πει ένα τραγουδάκι. Βάζετε στη τσάντα του τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή κάποιες τραγανές τροφές, όπως κράκερ ή καρότα, για να μασουλάει όταν νιώθει την ανάγκη να μασουλήσει το μολύβι του.

Παίξτε παιχνίδια Δώστε στο παιδί ένα καλαμάκι και ζητήστε του να φυσήξει, να μετακινήσει με το φύσημα ένα μπαλάκι ή ένα φασόλι, να φουσκώσει μπαλόνια, να βουρτσίσει με ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα τα δόντια του για να δέχεται τη δόνηση: όλα αυτά δίνουν ερέθισμα και ομαλοποιούν την ανάγκη του να βάλει κάτι στο στόμα του.

Διαβάστε επίσης